donderdag 22 juli 2010

Parijs (5) - Tour Montparnasse

De Tour Montparnasse is de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en staat in het centrum van Parijs in de wijk Montparnasse.
Luchtfoto van website La France vue du ciel

De toren is gebouwd tussen 1969 en 1974. Het ontwerp is van de architect Robert Saubot. De 210 meter hoge toren heeft 58 verdiepingen, waarvan 54 met kantoren. In het gebouw werken ongeveer 5000 mensen. Tot de 56ste verdieping gaat de snelste lift van Europa (in 38 seconden naar 195 m). Die 56ste verdieping is toegankelijk voor bezoekers; door de grote glazen gevelwanden heeft men al een fantastisch uitzicht over Parijs.
Wil je meer, dan ga je verder met de trap naar de 59ste verdieping (het dak), het hoogste terras van Parijs (op 210 meter hoogte). Dit is het enige punt in Parijs van waaruit de stad 360° in de rondte bekeken kan worden. Bij helder weer kan men tot 40 km ver kijken.
Per jaar bezoeken ongeveer 600.000 toeristen de toren. Wij waren er twee van, op deze zonnige en heldere zondag. Hieronder een impressie van het indrukwekkende uitzicht.
Informatie afkomstig van Wikipedia

Deze panorama-foto is samengesteld uit drie losse foto's, gemaakt door Joke. Rechtsboven is de Sacre Coeur te zien, rechts in het midden het Louvre met links daarvan het park de Tuileries.

Gezicht op de begraafplaats van de wijk Montparnasse.


De Tour Montparnasse bevindt zich direct naast het grote station Gare Montparnasse. Hiervandaan vertrekken de treinen richting Bretagne en het zuidwesten van Frankrijk.

De Jardin du Luxembourg, waar we eerder die middag waren. Linksboven op deze foto de Notre Dame.

Deze toeristen zochten het ook hogerop, maar dan in de bus.

En bij de Eiffeltoren staan ook heel wat toeristen.

Op het dak van de Tour Montparnasse was het gelukkig minder druk.

Tenslotte nog een panorama-foto waaruit het geweldige uitzicht blijkt.

Geen opmerkingen: